Performanssi 2011

ACSI Aalto Camp For Societal Innovation 2010

ACSI Aalto Camp for Societal Innovation

Perjantaina 27.5. Titanik-galleriassa järjestetään Aalto-yliopiston ACSI Aalto Camp For Societal Innovation -hankkeen kaksituntinen työpaja. Työpajassa selviää, mistä ACSI -taide koostuu, ja…

Lue lisää/Read More →
Joshua Sofaer: The Many Headed Monster, 2010

The Many Headed Monster

Lauantaina 28.5. Titanik-galleriassa on kuultavissa ja nähtävissä Joshua Sofaerin (UK) kuvitettu luento The Many Headed Monster. Luennon esittää turkulainen performanssitaiteilija…

Lue lisää/Read More →
Todellisuuden Tutkimuskeskus: Kontallaan, 2007. Kuva/Photo Anssi Pirttineva

Kuraattoriseminaari/Curators’ Seminar Turku

Osana festivaalia järjestetään kaksi kuraattoriseminaaria – ensimmäinen torstaina 26.5. Ateneum-salissa Helsingissä ja toinen sunnuntaina 29.5. Turun kaupunginkirjaston Studiossa. Turun seminaariin…

Lue lisää/Read More →
Todellisuuden Tutkimuskeskus: Kontallaan, 2007. Kuva/Photo Anssi Pirttineva

Kuraattoriseminaari/Curators’ Seminar Helsinki

Osana festivaalia järjestetään kaksi kuraattoriseminaaria – ensimmäinen torstaina 26.5. Ateneum-salissa Helsingissä ja toinen sunnuntaina 29.5. Turun kaupunginkirjaston Studiossa. Helsingin seminaariin osallistuvat…

Lue lisää/Read More →

ACSI Aalto Camp for Societal Innovation

Perjantaina 27.5. Titanik-galleriassa järjestetään Aalto-yliopiston ACSI Aalto Camp For Societal Innovation -hankkeen kaksituntinen työpaja. Työpajassa selviää, mistä ACSI -taide koostuu, ja miksi ACSI halutaan laajentaa taideprojektiksi.

Aalto-yliopisto etsii uusia tapoja vastata yhteiskunnan vaatimuksiin sekä keinoja, joiden avulla mahdollistaa nopea rakenteellinen muutos.Tästä tavoitteesta syntyi Aalto Camp For Societal Innovation, kokeellinen innovaatiofoorumi, joka kokoaa yhteen noin 150 kotimaista ja kansainvälistä tutkijaa, jatko-opiskelijaa, professoria, asiantuntijaa ja taiteilijaa. Ensimmäisen protoleirin jälkeen (2010) ACSI suuntaa kohti taidekenttää: ACSI etsii erilaisia tapoja mahdollistaa taiteen ja taiteilijoiden osallisuus tässä innovaatiokokeilussa. Tämän vuoden leiri toteutetaan 24.–31.8. 2011 Dipolissa, Espoossa.

ACSI etsii parhaillaan avoimen haun kautta taiteilijoita, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan kansainväliseen innovaatioyhteisöön. Haku on avoinna 15.6.2011 saakka. Lisätietoja saa hankkeen tuotannosta, kehittämisestä ja kuratoinnista vastaavilta Raphaële Bidault-Waddingtonilta (rbw[a]liid.fr) ja Krista Petäjäjärveltä (krista[a]stahle.fi).

ACSI -hankkeen toteutuksessa ovat mukana Aalto-yliopisto, Arts Assambly, HIAP, Kuvataideakatemia, Taiteilijajärjestö MUU ry ja Todellisuuden Tutkimuskeskus.

Lisätietoa ACSI -hankkeesta: www.acsi.aalto.fi

The Many Headed Monster

Lauantaina 28.5. Titanik-galleriassa on kuultavissa ja nähtävissä Joshua Sofaerin (UK) kuvitettu luento The Many Headed Monster. Luennon esittää turkulainen performanssitaiteilija Antti Helminen.

Joshua Sofaerin luoma The Many Headed Monster on originaali ja kekseliäs resurssi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita nykyperformanssin ja yleisön välisestä suhteesta. Eri taiteenalojen tekijät lähestyvät teoksissaan yleisöä innovatiivisin ja luovin keinoin. Tähän The Many Headed Monster tarjoaa kriittisen ja käytännöllisen lähtökohdan tutkia sitä, mikä on katsojan rooli live-esityksissä nykypäivänä.

The Many Headed Monsterin julkistamistilaisuudet pidettiin Tate Modernissa sekä Whitechapel Galleriassa huhti- ja toukokuussa 2010.

Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Live Art Development Agencyn ja Titanik-gallerian kanssa.

Kuraattoriseminaari/Curators’ Seminar Turku

Osana festivaalia järjestetään kaksi kuraattoriseminaaria – ensimmäinen torstaina 26.5. Ateneum-salissa Helsingissä ja toinen sunnuntaina 29.5. Turun kaupunginkirjaston Studiossa.

Turun seminaariin osallistuvat festivaalin kuraattoreiden Christopher Hewittin, Kimmo Modigin sekä Live Art Development Agencya edustavan Lois Keidanin lisäksi PNEK – Production Network for Electronic Art:in johtaja Per Platou ja taiteilija Andrés Galeano. Seminaarin moderoijana toimii Tuomas Laitinen Presentaatio – Performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskuksesta.

Turun kuraattoriseminaarin aiheena on “Taiteen muistaminen, katoava taide ja dokumentointi”. Seminaarissa keskustellaan Performanssi 2011 -festivaalin ohjelmasta ja sen toteutumisesta. Ja pohditaan, millä tavalla teokset jäävät eloon festivaalin jälkeen. Minkälaisia dokumentointeja performansseista tehtiin? Onko mahdollista kokea performanssiteos taltioinnin välityksellä? Millä tavalla esityksestä voidaan keskustella jälkikäteen? Onko ainoastaan välittömällä kokemuksella merkitystä? Toisin sanoen, elääkö performanssiteos vain esityshetkellä? Onko dokumentoinnin yleistyminen mahdollisesti muuttanut käsityksiämme esityshetken autenttisuudesta?

Lisäksi seminaarin yhteydessä Varsinais-Suomen performanssin läänintaiteilija Leena Kela julkistaa ajankohtaista suomalaista performanssi- ja esitystaidetta www.performanssi.com nettisivuna ja katalogijulkaisuna esittelevän Performanssipankki -tietokannan. Tietokannan ovat toteuttaneet Taiteilijajärjestö MUU ry ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Presentaatio – Performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskuksen kanssa.

Kuraattoriseminaari/Curators’ Seminar Helsinki

Osana festivaalia järjestetään kaksi kuraattoriseminaaria – ensimmäinen torstaina 26.5. Ateneum-salissa Helsingissä ja toinen sunnuntaina 29.5. Turun kaupunginkirjaston Studiossa.

Helsingin seminaariin osallistuvat festivaalin kuraattoreiden Christopher Hewittin, Kimmo Modigin ja Live Art Development Agencya edustavan Lois Keidanin lisäksi Acción!MAD -performanssitaiteen tapahtuman taiteellinen johtaja Nieves Correa ja ANTI – Contemporary Art Festivalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen. Seminaarin moderoijana toimii Tuomas Laitinen Presentaatio – Performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskuksesta.

Helsingin kuraattoriseminaarin aiheena on “Taiteen valikoitumisen prosessit”. Performanssi- ja esitystaidemaailman verkosto on suhteellisen nuori, tiivis ja tiedostava, sekä alati muotoutuva. Taiteilijat liikkuvat nykyään yhä kansainvälisemmin ja verkostoituvat entistä laajemmin. Ovatko kuratoinnin mekanismit, joilla taiteilijat valikoituu festivaaleihin tai vastaavin tapahtumiin, muuttuneet oleellisesti? Onko performanssifestivaalien määrä kasvanut viime vuosina taiteilijoiden paremman verkostoitumisen ja liikkuvuuden myötä? Ovatko performanssifestivaalit muuttuneet esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja miten? Entä minkälaisia muutoksia festivaaleissa on odotettavissa tulevaisuudessa?

Seminaarin yhteydessä julkistetaan myös toista kertaa jaettavan Presentaatio-palkinnon saaja. Palkinnon myöntää Presentaatio – Performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskus yleisön ehdotusten pohjalta valitsemalleen vuoden 2010 merkittävimmälle performanssi- ja esitytaideteolle.

Lisäksi Varsinais-Suomen performanssin läänintaiteilija Leena Kela julkistaa ajankohtaista suomalaista performanssi- ja esitystaidetta www.performanssi.com nettisivuna ja katalogijulkaisuna esittelevän Performanssipankki -tietokannan. Tietokannan ovat toteuttaneet Taiteilijajärjestö MUU ry ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Ateneum-salin ja Presentaatio – Performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskuksen kanssa.